Światowy Dzień Zdrowia w naszej szkole

Światowy Dzień Zdrowia 2015 w szkole obchodziliśmy 7 kwietnia, tematem przewodnim było Bezpieczeństwo Żywności. Jest to związane z zagrożeniami, jakie niesie ze sobą spożywanie produktów zanieczyszczonych bakteriami, wirusami, pasożytami i środkami chemicznymi. Złej jakości żywność przyczynia się do wielu chorób, dlatego już uczniowie szkoły podstawowej powinni znać zalety spożywania dobrej jakości pokarmów. Szkoła od dawna promując zdrowie uczestniczy w kampaniach o tematyce prozdrowotnej mi. in. „Owocach w szkole”, i „Szklance mleka”. Podczas zajęć najmłodsze klasy przygotowywały owocowe szaszłyki, soki z jabłek, pyszne kanapeczki oraz dowiedziały się od swoich wychowawców o wpływie żywności na zdrowie człowieka. Szkolna pielęgniarka pani Maria Trzpil przypomniała zasady prawidłowego postępowania z żywnością służące zachowaniu zdrowia. Starsze klasy obejrzały prezentacje multimedialne „10 zasad zdrowego odżywiania” i „Zachowaj równowagę” oraz rozwiązywały test dotyczący bezpiecznego i sprzyjającego zdrowiu spożywania różnorodnych pokarmów. Obchody Dnia Zdrowia uświetniła wystawa zdrowej żywności firmy „ Sante ”. Dużym zainteresowaniem wśród uczniów cieszył się konkurs na najbardziej odżywcze i estetycznie podane drugie śniadanie. Jury oceniło walory zdrowotne i estetyczne przygotowanych kanapek: Asia Kołaczek i Julia Gładysz („0”), Olga Piórkowska ( kl. I), Wiktoria Stoń (kl. II), Wojciech Filipowicz (kl. III), Julia Dąbrowa (kl. VI) otrzymali nagrody . Na zakończenie spotkania wszyscy uczniowie zostali poczęstowani pysznym ekologicznym jabłkiem i wzajemnie życzyliśmy sobie – zdrowia !

DSC02462 DSC02465 DSC02470 DSC02472 DSC02473 DSC02476 DSC02478 DSC02479 DSC02480 DSC02481 DSC02482 DSC02483 DSC02484 DSC02485 DSC02486 DSC02487 DSC02492 DSC02498

Ten wpis został opublikowany w kategorii Akcje społeczne, lekcje na szóstkę. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.